Domáci točený čučoriedkový koláčik. Zabudnite na ťažké zákusky, toto je bomba!

- Advertisement -

Tento recept si zamilovala celá rodina a je neuveriteľne ľahký.

Suroviny:
500 g hladká múka špeciál
20 g čerstvé droždie pol kocky
70 g kryštálový cukor
120 g zmäknuté maslo
250 – 300 ml vlažné mlieko
1 vajíčko
1 ks žĺtok
1 štipka soli
MAKOVÁ PLNKA:
100 g mletý mak
80 ml horúce mlieko
1 PL čučoriedkový lekvár
1 PL rum
50 g kryštálový cukor

ĎALEJ budeme potrebovať:

čučoriedky čerstvé alebo zavárané asi 1 litrovú hľašu
POSTUP
Cesto: v časti vlažného mlieka a trochu cukru necháme vykysnúť droždie. Z múky, cukru, vajca, žĺtku, vlažného mlieka, štipky soli a kvásku vypracujeme cesto, ktoré prikryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť. Ak je cesto príliš husté pridáme podľa potreby vlažné mlieko.


Maková plnka: mletý mak zalejeme horúcim mliekom, pridáme cukor, lekvár, um a necháme vychladnúť.

- Advertisement -

Vykysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik na rozmer 30×45 cm. Rozkrojíme na 3 pásy, potrieme plnkou na plnku ešte uložíme čučoriedky a zvinieme na roládky. Okrúhlu formu, priemer 30 cm vymastíme a uložíme do formy tak, aby vytvorili tvar slimáka. Ja som teraz robila z jednej rolády, ale lepšie je si to rozdeliť na dva, alebo tri roládky.

Do medzier poukladáme nahusto čučoriedky. Potrieme mliekom a upečieme. Povrch môžete posypať mletými orechmi ,drobenkou alebo sézamom.

Teplota 180 °C 35 minút. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť!
Nechajte vychladnúťa tak režte, ja som krájala ešte horúci.

- Advertisement -

- Advertisement -
Miška Dobráková
Miška Dobráková
Ahoj som Miška a milujem varenie a super nápady. Som rada, že môžem písať pre portál NápadyaRady.sk Určite si prečítajte ďalšie zaujímavé články.

Súvisiace články

Najčítanejšie články