Pozitívne výhody maku na ľudský organizmus – Makové semienka obsahujú všetky dôležité látky

- Advertisement -

Z nejakého dôvodu sme si zvykli, že mak sa používa iba na varenie a pečenie, nakoľko dodáva všetkým jedlám zaujímavú a jedinečnú chuť. Chcete vedieť, čo v sebe skrývajú tieto drobné sivočierne semienka?

selective focus photography of red petaled flowerUnsplash

Živiny

Mak je bohatý na prospešné živiny. Na 100 gramov produktu pripadá až 500 kalórií! A čo je zaujímavé, obsahujú všetky základné mikroživiny, ktoré človek potrebuje na každý deň. Máte k dispozícií dôležité bielkoviny, sacharidy, polynenasýtené a mononenasýtené tuky!

sliced brown breadsUnsplash

Vápnik

Makové semienka navyše obsahujú vitamín E a vitamíny skupiny B, riboflavín a kyselinu listovú, železo, zinok, horčík a fosfor. Mak je známy ako zdroj esenciálneho vápniku. Už malé množstvo maku, skonzumovaného raz denne, dokáže doplniť nedostatok vápnika v tele.

- Advertisement -
Fotobanka s bezplatnými fotkami na tému ingrediencie, kontajner, kuchyňaPexels

Zlepšenie trávenia

Väčšie množstvo sacharidov nachádzajúcich sa v maku je vláknina, ktorú telo potrebuje pre normálne trávenie. Nedostatok vlákniny vedie k nepríjemným poruchám tráviaceho traktu. Preto lekári odporúčajú zahrnúť mak do jedálnička tým, ktorí sa sťažujú na problémy s trávením.

Silné kosti

Ako už bolo spomenuté, mak je jedným z držiteľov rekordov v obsahu vápniku. A ako vieme, vápnik robí naše kosti a zuby silné a zdravé. Mangán, fosfor a meď obsiahnuté v maku sa navyše podieľajú na posilňovaní systému podpory. Makový olej sa priamo používa na prevenciu a liečbu osteoporózy.

Fotobanka s bezplatnými fotkami na tému anonymný, čerstvý, chuťPexels

Podpora nervového systému

Pre moderného človeka žijúceho pod každodenným stresom je mak legálnou neškodnou záchranou! Mak obsahuje alkaloidy, ktoré upokojujú a uvoľňujú psychiku. Okrem toho je bohatý na horčík, ktorý je prospešný pre mozog a nervový systém. Mak si poradí s neurózami, nadmernou úzkosťou či nespavosťou!

- Advertisement -
Fotobanka s bezplatnými fotkami na tému čerstvý, chlieb, cukrársky výrobokPexels

Pomáhate srdcu

Tí, ktorí chcú zlepšiť prácu kardiovaskulárneho systému a srdca, by mali pravidelne konzumovať mak. Draslík v semenách pomáha regulovať krvný tlak. Mastné kyseliny pomáhajú zlepšovať pamäť a predchádzať srdcovým chorobám.

Anestetické pôsobenie

Vďaka obsahu rovnakých alkaloidov má mak analgetický účinok. Na relaxačnú masáž sa navyše používa už spomínaný makový olej. Pomáha pri svalových kŕčoch a bolestiach. Vynikajúce riešenie pre tých, ktorí neradi konzumujú tabletky proti bolesti!

person holding brown and white breadUnsplash

Nie je nutné, aby ste jedli výhradne čistý mak. Môžete ho pridať do najrôznejších jedál a použiť nielen ako náplň, ale aj ako doplnok. Napríklad, rôzne dezerty, muffiny a rožky, šaláty a ďalšie.

- Advertisement -

 

Zdroj: zdroj

- Advertisement -
Miška Dobráková
Miška Dobráková
Ahoj som Miška a milujem varenie a super nápady. Som rada, že môžem písať pre portál NápadyaRady.sk Určite si prečítajte ďalšie zaujímavé články.

Súvisiace články

Najčítanejšie články