Odložte si z úrody jahôd aj na zimu – takto si zachovajú chuť, textúru, aj tvar!

- Advertisement -

Ak si radi vytvárate vlastné zásoby ovocia a zeleniny na zimu, či už vo forme zaváranín alebo džemov, určite vás poteší tip, vďaka ktorému si jahody zachovajú svoju chuť aj tvar. V zime ich vyvážite zlatom!

Takto spracované jahody môžete použiť ako ozdobu na dezerty alebo na priamu konzumáciu do jogurtov, tvarohov, aj na chlieb miesto džemu. 

Potrebujeme:

1 kg jahôd

1 kg cukru

200 g vody

- Advertisement -

2 g kyseliny citrónovej

Postup:

Do hrnca si pridáme cukor, zalejeme vodou, dáme na stredný ohrev a povaríme, kým sa cukor nezmení na sirup. Varíme maximálne 15 minút na slabom ohreve a potom pridáme kyselinu citrónovú. 

Potom necháme sirup povariť ďalších 15 minút, kým sa z neho nestane hmota podobná tekutému medu. 

Teraz si pripravíme jahody: bobule umyjeme a zbavíme stopiek. Ak sú jahody veľké, môžeme ich prekrojiť na polovicu. 

Jahody zalejeme sirupom a necháme 20 minút stáť. Počas tejto doby sa trochu uvaria a pustia šťavu. Potom šťavu a sirup opatrne precedíme do rovnakého hrnca, v ktorom sme rozpustili cukor (jahody zatiaľ necháme mimo).

- Advertisement -

Sirup varíme asi 10 minút, penu necháme usadiť a sirup nalejeme späť na jahody asi na 20 minút. 

Medzitým si vysterilizujeme poháre: do každého nalejeme 50 g vody a dáme ich na 10 minút do mikrovlnnej rúry. Viečka stačí povariť asi 5 minút vo vriacej vode a všetko utrieť čistým uterákom.

Po 20 minútach sirup opäť nalejeme cez cedník do toho istého hrnca. Povaríme 5 minút a rýchlo odstránime penu, kým nevychladne. Jahody pekne naaranžujeme do zaváracích pohárov, nalejeme sirup a zavrieme viečkom. Necháme vychladnúť hore dnom a môžeme uložiť do skriniek.

Takto spracované jahody si zachovajú svoju textúru a v zime vám pripomenú vône a chute leta. Prajeme dobrú chuť!

- Advertisement -
Miška Dobráková
Miška Dobráková
Ahoj som Miška a milujem varenie a super nápady. Som rada, že môžem písať pre portál NápadyaRady.sk Určite si prečítajte ďalšie zaujímavé články.

Súvisiace články

Najčítanejšie články