Nutella je svetovo preslávenou značkou talianskej obchodnej značky Ferrero, ktorá už 50 rokov vyrába čokoládovú pastu v rôznych krajinách sveta.


V máji 2016 Európska agentúra pre bezpečnosť potravín (EFSA) oznámila, že vedci v Nutelle objavili glycidol, ktorý môže spôsobovať rakovinu. Odborníci varujú, že aj primeraná konzumácia tejto látky dokáže poškodiť zdravie vás aj vašich detí.
Nutellu si ľahko pripravíte doma lacnejším a lepším spôsobom. Čo je však najdôležitejšie, v domácej paste nenájdete karcinogénny palmový tuk, konzervačné látky ani farbivá. Vyskúšajte ju aj vy!


Potrebujete
- 250 ml mlieka
- 1,5 PL múky
- 220 g cukru
- 2 PL kakaa
- 1 PL masla
- 3 PL vlašských alebo lieskových orechov
Postup
- Zmiešajte si v hrnci cukor, kakao a múku.


- Postupne pridávajte mlieko, premiešajte, aby vám nevznikli hrudky.


- Priveďte zmes k varu (na miernom ohni) a miešajte, aby vám nič neprihorelo.


- Orechy si opražte na panvici a rozmixujte ich na prášok.


- Pomleté orechy a maslo pridajte do zmesi mlieka, kakaa, cukru a múky.
- Varte na miernom ohni, kým nezačne hustnúť do konzistencie pripomínajúcu smotanu.
- Hotovú zmes nechajte vychladiť a vložte do uzatvárateľnej nádoby. Uchovávajte v chladničke.




foto:takprosto.cc



