Nadýchaný slávnostný dezert s čokoládou a neuveriteľne dobrou plnkou

- Advertisement -

Pripravte si lahodný čokoládový dezert s jemným korpusom a jednoduchou, no zároveň chutnou plnkou.

Na prípravu potrebujete:

  • 6 bielok
  • 90 g cukru
  • 90 g polohrubej múky
  • ½ čl prášku do pečiva
  • 120 g čokolády
  • štipka soli.

Krém:

  • 6 žĺtkov
  • 100 g g cukru
  • 500 ml mlieka
  • 50 g kukuričného škrobu
  • 1 čl vanilkového cukru
  • 100 g masla
  • 100 ml mlieka

Poleva:

  • 80 g čokolády
  • 30 ml mlieka
  • 30 g masla

 

- Advertisement -

Postup

Čokoládu nastrúhajte na jemné kúsky a plech na pečenie si vysteľte papierom na pečenie. Rúru vyhrejte na 180 stupňov.

Bielky vyšľahajte do nadýchaného stavu, zmiešajte ich s cukrom a vyšľahajte si tuhé, husté cesto.

Múku zmiešajte s práškom do pečiva a po častiach ju preosievajte do bielkov. Pridajte časť čokolády a miešajte pomocou špachtle zdola nahor. Pridajte zvyšok čokolády a opäť premiešajte.

- Advertisement -

Cesto rovnomerne rozmiestnite na plech a zarovnajte všetky nedokonalosti.

Pečte 8 – 10 minút, kým nezíska mierne zlatohnedý odtieň.

Upečený korpus premiestnite na iný papier a nechajte ho vychladnúť.

Krém: Časť mlieka priveďte k varu.

Obyčajný cukor zmiešajte s vanilkovým cukrom, škrobom, žĺtkami a zvyškom mlieka. Všetko vymiešajte do jednotnej zmesi. Položte to na stredný plameň a za stáleho miešania prilievajte horúce mlieko. Smotanu za stáleho miešania varte až do zhustnutia. Priveďte k varu a povarte 1 minútu. Odstráňte z plameňa a nechajte vychladnúť.

- Advertisement -

Čo sa týka krému, maslo by malo mať rovnakú teplotu. Maslo je možné nahradiť smotanou alebo ho môžete úplne vynechať. Vyšľahajte ho do nadýchaného stavu a za stáleho šľahania pridajte do krému.

Na prípravu polevy si všetky ingrediencie spojte dohromady a povarte do zhustnutia.

Upečený korpus nakrájajte na 3 časti, odrezané okraje nadrobte na čo najmenšie kúsky.

Pripravené časti korpusu potrite mliekom (100 ml), aby boli vláčnejšie a následne pridajte hotový krém.  Namiesto mlieka môžete použiť kávu, prípadne šťavu z ovocného kompótu.

Naukladajte ich na seba, polejte polevou a vložte na niekoľko hodín do chladničky.

Zdroj: .

- Advertisement -
Miška Dobráková
Miška Dobráková
Ahoj som Miška a milujem varenie a super nápady. Som rada, že môžem písať pre portál NápadyaRady.sk Určite si prečítajte ďalšie zaujímavé články.

Súvisiace články

Najčítanejšie články