Nadýchaný koláč plnený lahodným krémom a ovocím – Počas pečenia vôbec nepraskne

- Advertisement -

Pripravte si jeden z najchutnejších, najšťavnatejších a najjemnejších koláčov s višňovou plnkou. Hodí sa nielen na posedenie ku káve, ale aj na oslavu s vašou rodinou či blízkymi priateľmi.

Potrebujete:

  • 150 g mlieka, cukru a rastlinného oleja
  • 320 g polohrubej múky
  • 2 čl kakaa a prášku do pečiva
  • 250 g mrazených čerešní
  • 2 pl mlieka

Na prípravu krému potrebujete:

  • 1 vajíčko
  • 300 ml mlieka
  • 90 g cukru
  • 150 g masla
  • 1 čl vanilínového cukru
  • 20 g kukuričného škrobu
  • 10 g múky

Na prípravu čokoládovej polevy:

- Advertisement -
  • 80 g tmavej čokolády
  • 1 čl masla
  • 60-80 g smotany

Postup

Suroviny by mali mať izbovú teplotu.

Tip: Čerešne nerozmrazujte, iba ak je na nich veľa ľadu.

Bielky oddeľte od žĺtkov a vyšľahajte do nadýchaného stavu. Po častiach pridávajte cukor, až kým vám nevznikne hustá, pevná konzistencia.

Po jednom pridávajte žĺtky a šľahajte.

- Advertisement -

Po častiach prilievajte rastlinný olej a opäť šľahajte.

Múku zmiešajte s práškom do pečiva a preosejte. Postupne ju prisypte do zmesi a nezabudnite medzitým ani na mlieko.

Všetko opatrne premiešajte.

Cesto rozdeľte na 2 časti a jednu zmiešajte s kakaom a 2 lyžicami mlieka. Opäť premiešajte.

Formu na pečenie vysteľte papierom a vylejte do nej pripravené cesto. Zarovnajte a pridajte aj čokoládové cesto.

- Advertisement -

Do cesta následne ponorte čerešne, prípadne maliny.

Rúru predhrejte na 180 stupňov a pečte 30 – 35 minút. To, či je koláč hotový, skontrolujte klasicky, pomocou špáradla.

Upečený koláč nechajte vychladnúť.

Na krém zmiešajte všetky ingrediencie okrem masla a za stáleho miešania povarte na miernom ohni.

Zmäknuté maslo vyšľahajte, asi 7 minút a následne ho po častiach pridajte do krému. Opäť šľahajte, až kým nezískate hladkú konzistenciu.

Krém natrite na koláč a zarovnajte ho.

Čokoládu roztopte v teplej smotane s maslom a miešajte dohladka.

Vrch torty polejte čokoládovou polevou – mala by byť mierne teplá, koláč nakoniec vložte na niekoľko hodín do chladničky.

Môžete ho nechať aj celú noc, ale na stuhnutie stačí aj niekoľko hodín.

 

Zdroj: povarlol.com

- Advertisement -
Miška Dobráková
Miška Dobráková
Ahoj som Miška a milujem varenie a super nápady. Som rada, že môžem písať pre portál NápadyaRady.sk Určite si prečítajte ďalšie zaujímavé články.

Súvisiace články

Najčítanejšie články