Jemné a nadýchané domáce ŠIŠKY s lekvárom. Ľahučké zvnútra, krehké zvonka!

- Advertisement -

Šišky sú veľmi obľúbenou sladkosťou v mnohých krajinách, a všade sa pripravuje iným, špeciálnym spôsobom.  Existujú rôzne možnosti prípravy cesta a plnky na tento sladký dezert.

Ak si však chcete pripraviť nadýchané a svieže šišky, vyskúšajte tento poľský recept. Budete prekvapení, ako veľmi sa cesto nadvihne a aká jemná bude chuť samotných šišiek.

Ak doma nemáte džem, môžete si pripraviť neobyčajný krém z kondenzovaného mlieka a citrónu. Ich chuť si určite obľúbite nielen vy, ale aj všetci členovia vašej rodiny!

Ingrediencie

- Advertisement -
  • 300 ml vody
  • 7 g sušeného droždia
  • 1 čl soli
  • 600 g hladkej múky
  • 3 pl cukru
  • 400 ml slnečnicového oleja
  • 100 g lekváru

Postup

Droždie rozpustite v teplej vode. Pridajte soľ, cukor a dôkladne premiešajte.

Do hlbokej nádoby nasypte 350 gramov preosiatej múky a nalejte vytvorený kvások. Dôkladne premiešajte.

Pridajte 2 polievkové lyžice slnečnicového oleja a dosypte zvyšnú múku.

- Advertisement -

Rukami si vymieste cesto.

Prikryte ho utierkou a dajte ho nakysnúť na 1 hodinu na teplé miesto.

Vymieste cesto a rozdeľte ho na kúsky. Z každého vytvarujte guľôčky a vyvaľkajte ich na menšie kolieska. Zakryte ich potravinovou fóliou a nechajte 10 minút odstáť.

- Advertisement -

Lekvár vložte do stredu cesta a zakryte ho ďalšou šiškou. Okraje zatlačte prstami, snažte sa, aby boli okrúhle – môžete si pomôcť hrnčekom, ktorý odstráni prebytočné okraje. Nechajte šišky ešte 10 minút odstáť.

Vyprážajte ich na oleji z oboch strán dozlatista.

Nechajte šišky vychladnúť na papierových utierkach, aby ste sa zbavili prebytočného oleja. Pred podávaním ich posypeme práškovým cukrom. Prajeme vám dobrú chuť!

 

 

Zdroj: sovkusom.ru

- Advertisement -
Miška Dobráková
Miška Dobráková
Ahoj som Miška a milujem varenie a super nápady. Som rada, že môžem písať pre portál NápadyaRady.sk Určite si prečítajte ďalšie zaujímavé články.

Súvisiace články

Najčítanejšie články