Babka so Sabinova mi ukázala ako robia tradičné holúbky. NEVIEME SA ICH dojesť

- Advertisement -

Holúbky sú tradičným receptom nielen slovenskej kuchyne. Pozná ich každý, kto sa rád dobre naje. Skúsme však trochu poexperimentovať a dodať tomuto jedlu trochu netradičnosti.

Potrebujeme:

1 kg listov bielej kapusty

1 kg mletého bravčového mäsa

100 g ryže

1 mrkva

- Advertisement -

1 červená paprika

4 stredné cibule

3 lyžice paradajkového pretlaku alebo drvených paradajok

1 paradajka

slnečnicový alebo repkový olej

- Advertisement -

bobkový list

nové korenie

soľ a čierne korenie

 

Postup:

Začneme uvarením kapustných listov. Kapustu môžeme vložiť do mikrovlnky na maximálnu teplotu na približne 10 minút. Následne listy ponoríme do studenej vody. Ak mikrovlnku nemáme, listy môžeme uvariť aj tradične vo vriacej vode.

- Advertisement -

Potom si pripravíme plnku. Ryžu uvaríme do polotvrda. Zmiešame ju s mletým bravčovým mäsom, ochutíme soľou a čiernym korením. Plnku dôkladne premiešame.

Cibuľu pokrájame na drobné kúsky a dusíme do sklovita na rozpálenom oleji. Mrkvu nakrájame na tenké kúsky a pridáme ju k cibuli. Dusíme okolo 5-7 minút.

Nakrájame aj papriku na tenké prúžky a pridáme ju spolu s paradajkovým pretlakom k cibuli a mrkve. Všetko spolu dusíme ďalšie 2 minúty.

Polovicu takto udusenej zeleniny primiešame do už pripravenej plnky a druhú polovicu necháme ďalej variť – ešte ju osolíme, okoreníme a vlejeme do nej pol litra vody. Privedieme do varu a následne necháme vychladnúť.

Samotné holúbky pripravíme tak, že do prostriedku kapustného listu položíme plnku a list zložíme do trojuholníka, pričom vyčievajúce strany zatlačíme dovnútra.

Takto vytvorené holúbky naukladáme do hrnca, na nich navrstvíme uvarenú zeleninovú polovicu a prípadne ďalšiu vrstvu holúbkov.

Všetko zalejeme pol litrom vody, pridáme ošúpanú a na kocky nakrájanú paradajku, ochutíme bobkovým listom a pridáme nové korenie.

Varíme prikryté asi 30-40 minút. Podávame horúce s lyžicou kyslej smotany či s inými obľúbenými prílohami.

Zdroj: .

- Advertisement -
Miška Dobráková
Miška Dobráková
Ahoj som Miška a milujem varenie a super nápady. Som rada, že môžem písať pre portál NápadyaRady.sk Určite si prečítajte ďalšie zaujímavé články.

Súvisiace články

Najčítanejšie články