PODPLAMENNÍK, alebo 100 ročný koláč starej mamy. Toto nasýti všetkých hladošov

- Advertisement -

U nás dnes takto:
PODPLAMENNÍK, alebo 100 ročný koláč starej mamy

Cesto:
500 g hladkej múky
1 ČL sol
1 ks vajíčko
3 PL olej
2 ks uvarené zemiaky

na kvások :
30 gramov droždie
2,5 dl mlieka
1 ČL cukru
masť na vymastenie plechu

Obloha:
400 g kyslej smotany
500 g bryndze
250 g slaniny
2 ks vajíčka
2 ks cibuľa
2 nožičky klobásy
podľa chuti soľ
podľa chuti kôpor alebo pažítku

Postup

- Advertisement -

Kvások: Do vlažného mlieka primiešame cukor a rozdrobíme droždie. Necháme na teplom mieste cca 15 minút, aby sa nám vytvoril kvások.


Cesto: Múku preosejeme do misy a pridáme soľ, vajce, olej a roztlačené varené zemiaky. Následne pridáme aj kvások a vypracujeme vláčne cesto. Podľa potreby môžeme priliať ešte vlažné mlieko.


Vypracované cesto zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť cca 1 hodinu.
Rúru vyhrejeme na 180 °C a plech vymastíme masťou.


Vykysnuté cesto roztiahneme na vymastený plech. Bryndzu zmiešame s kyslou smotanou, vajíčkami a podľa chuti môžeme ešte osoliť. Natrieme na cesto, následne posypeme nakrájanou slaninou a cibuľou. Poukladáme kolieska klobásy.

- Advertisement -

Ja som namiesto slaniny dala šunku, lebo deti slaninu nemusia. Podľa chuti môžeme ešte posypať kôprom alebo pažítkou. Pečieme vo vyhriatej na 180 °C asi 25 minút. Podávame teplé.

- Advertisement -
Miška Dobráková
Miška Dobráková
Ahoj som Miška a milujem varenie a super nápady. Som rada, že môžem písať pre portál NápadyaRady.sk Určite si prečítajte ďalšie zaujímavé články.

Súvisiace články

Najčítanejšie články