Tieto nadýchané a jemné koláčiky s ovocnou náplňou a smotanovým krémom si zamilujú deti aj dospelí.
Super Ingrediencie na cesto:
- 150 ml mlieka alebo vody
- 7 g sušeného droždia (alebo 21 g čerstvého)
- 2 vajcia
- 80 g cukru
- štipka soli
- vanilka podľa chuti
- 60 g masla
- približne 470 g hladkej múky
Ingrediencie na ovocnú náplň:
- 350 g ovocia alebo bobúľ
- 100 g cukru
- 30 g škrobu
- 40 ml vody
Ingrediencie na krém:
- 150 g hustej smotany alebo jemného tvarohu
- 40 g masla
- 50 g práškového cukru
- vanilka podľa chuti
Jasné, tu máš recept prepísaný do plynulého textu – bez bodov, ale prehľadne:
Rozprávkové kysnuté koláčiky s ovocím a krémom
Tieto jemné, nadýchané koláčiky si zamilujú všetci – deti aj dospelí. Skvelé cesto, ovocná plnka a krémová poleva z nich robia lahodnú pochúťku, ktorú si budete chcieť dopriať každý týždeň.
Na prípravu cesta si najskôr zohrej mierne mlieko (alebo vodu) a rozpusti v ňom droždie spolu s cukrom a vanilkou.
Pridaj vajcia, štipku soli a mäkké maslo, všetko dobre premiešaj. Potom postupne prisypávaj preosiatu múku a mies, kým nezískaš mäkké, hladké a pružné cesto. Misku prikry a nechaj cesto na teplom mieste kysnúť približne hodinu.
Počas kysnutia si priprav ovocnú náplň. Ovocie (môžeš použiť čerstvé aj mrazené) daj variť s cukrom, kým nezačne pustiť šťavu a jemne vrieť. Medzitým si rozmiešaj škrob vo vode, pridaj ho k ovociu a krátko povar, kým zmes zhustne. Odstav a nechaj vychladnúť.
Krém si priprav zmiešaním mäkkého masla s hustou smotanou (alebo jemným tvarohom), práškovým cukrom a vanilkou. Všetko spolu vymiešaj do hladkej a nadýchanej hmoty.
Keď je cesto vykysnuté, rozvaľkaj ho na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika. Na celý povrch rovnomerne rozotri ovocnú náplň a zroluj ho do pevnej rolády.
Následne ju nakrájaj na rovnaké kúsky a ulož ich na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby medzi nimi bol priestor. Prikry ich a nechaj ešte približne 20 minút podkysnúť.
Plech vlož do predhriatej rúry a peč pri 180 °C asi 20 minút, kým koláčiky nezískajú zlatistý nádych. Po upečení ich nechaj trochu vychladnúť a ešte teplé potri pripraveným krémom.
Výsledok bude úžasne nadýchaný, voňavý a chuťovo vyvážený. Tieto koláčiky sú ideálne ku káve, na nedeľné popoludnie alebo ako sladké potešenie pre celú rodinu.