Vyhadzovanie jahodových stoniek je chybou. Prečo si zaslúžia našu pozornosť?

- Advertisement -

Jahody sú jedným z najobľúbenejších plodov letných mesiacov a zdrojom neuveriteľnej palety chutí. Sú nielen chutné, ale aj zdravé, pretože obsahujú mnoho dôležitých zložiek pre náš organizmus. Sú bohaté na vitamíny B, A a E, ako aj C, mangán, kyselinu listovú a draslík, ktoré majú mnoho priaznivých účinkov na ľudské zdravie.

Je však mimoriadne dôležité venovať pozornosť prvku, ktorý sa často prehliada – stopkám jahôd. Hoci ich mnohí ľudia pred konzumáciou ovocia odstraňujú, stopky jahôd ukrývajú mnohé tajomstvá.

Stonky a listy jahôd sú zdrojom mnohých prospešných látok

Podľa britskej odborníčky na výživu Lily Soutterovej sú stonky jahôd nielen jedlé, ale majú aj mnoho cenných zdravotných vlastností, rovnako ako samotné plody.

Stonky jahôd sú plné vlákniny, ktorá je nevyhnutná pre správne fungovanie nášho tráviaceho systému. Pomáhajú udržiavať zdravú bakteriálnu flóru v črevách, môžu predchádzať zápche a zlepšovať celkovú funkciu tráviaceho traktu.

- Advertisement -

Okrem toho sú stopky jahôd bohaté na antioxidanty.

Tieto účinné zlúčeniny pomáhajú chrániť náš organizmus pred poškodením voľnými radikálmi, čo pôsobí proti procesu starnutia organizmu a môže zabrániť vzniku niektorých chronických ochorení, ako sú srdcové choroby a niektoré druhy rakoviny.

Stonky jahôd majú využitie aj pre ľudí s problémami močových ciest, pretože pôsobia ako prírodný liek.

Okrem jahodových stoniek si mnohí z nás kladú otázku, či sú jedlé aj jahodové listy. Hoci nie sú také populárne ako plody, odpoveď na túto otázku znie áno, jahodové listy sú jedlé a sú tiež zdrojom mnohých cenných zložiek.

- Advertisement -

Ako konzumovať jahodové stonky?

Hoci sú jahodové stonky jedlé a zdravé, nie každý si môže vychutnať ich chuť. Sú totiž trochu tvrdé a majú skôr neutrálnu chuť. Preto stojí za to nájsť nápady, ako ich zaradiť do nášho jedálnička.

Jahodové stonky môžete pridať do smoothies alebo koktailov. Pomocou mixéra sa stonky jemne rozdrvia a ich chuť bude nepostrehnuteľná.

Stonky sa dajú aj usušiť a rozomlieť na prášok, ktorý sa dá pridať do rôznych jedál, ako sú šaláty, jogurty alebo dezerty. Okrem toho si môžete z jahodových stoniek pripraviť čaj, ktorý má mierne ovocnú chuť a je plný zdravých zložiek.

Pred konzumáciou nezabudnite jahody a ich stonky dôkladne umyť.

- Advertisement -
Miška Dobráková
Miška Dobráková
Ahoj som Miška a milujem varenie a super nápady. Som rada, že môžem písať pre portál NápadyaRady.sk Určite si prečítajte ďalšie zaujímavé články.

Súvisiace články

Najčítanejšie články