Ak máte problémy s vysokým krvným tlakom, jedzte… jogurt. Výskumníci si nerobia ilúzie

- Advertisement -

Krvný tlak je mimoriadne dôležitý parameter na hodnotenie ľudského zdravia. Ak je príliš vysoký, poškodzuje organizmus.

Bohužiaľ, medzi Slovákmi je to strašiak. Vysoký krvný tlak so sebou, žiaľ, prináša viac či menej závažné zdravotné následky, preto je veľmi dôležité dbať na jeho správnu úroveň a v prípade potreby sa ho pokúsiť znížiť.

Jedným z produktov, ktorému možno túto vlastnosť pripísať, je… jogurt, ako ukázala štúdia Univerzity Južnej Austrálie.

Vlastnosti jogurtu
Začnime tým, ako sa jogurt vyrába. Jogurt sa vyrába pridaním baktérií do mlieka. Mlieko potom kvasí a výsledkom je vysoko výživná potravina bohatá na probiotické baktérie, ktoré sú pre vás prospešné.

Práve tie pomáhajú udržiavať črevnú flóru v dobrom stave a môžu liečiť ochorenia, ako je napríklad syndróm dráždivého čreva. Okrem toho je jogurt skvelý na trávenie. Vysoký obsah vápnika a bielkovín v jogurte zasa môže zlepšiť štruktúru kostí a posilniť ich, pokiaľ sa konzumuje pravidelne.

- Advertisement -

Tým sa však výhody konzumácie jogurtu nekončia. Ďalší z nich môže byť pre mnohých prekvapením a bol potvrdený výskumom.

Tím výskumníkov skúmal súvislosť medzi konzumáciou jogurtov a hladinou krvného tlaku
Štúdie sa zúčastnilo 915 dospelých osôb s priemerným vekom 62,1 roka. Viac ako 60 % účastníkov malo vysoký krvný tlak, definovaný ako 140/90 mmHg.

Tlak zvyšku bol na normálnej úrovni – normálny krvný tlak u dospelého človeka je menej ako 140 mm Hg systolického tlaku a menej ako 90 mm Hg diastolického tlaku. Okrem krvného tlaku sa zohľadňovali faktory ako vek, pohlavie, vzdelanie, index telesnej hmotnosti, hladina cholesterolu, hladina cukru v krvi, fyzická aktivita a niekoľko ďalších premenných, aby sa získali čo najspoľahlivejšie výsledky štúdie. Čo sa zistilo?

U ľudí, ktorí pravidelne konzumovali jogurt, sa pozorovalo malé, ale štatisticky významné zníženie systolického krvného tlaku. Vedci dospeli k záveru, že konzumáciou iba dvoch porcií jogurtu týždenne možno znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení o 20 %. U ľudí s normálnym krvným tlakom nebola pozorovaná žiadna zmena.

POZNÁMKA: Štúdia sa zaoberala vplyvom prírodného jogurtu na krvný tlak.

Bohužiaľ, väčšina ochutených jogurtov má veľmi vysoký obsah cukru, takže je veľmi pravdepodobné, že závery výskumníkov by neboli také optimistické. Musíte vedieť, že niektoré v ovocných jogurtoch v skutočnosti vôbec neobsahujú ovocie – je nahradené umelou arómou – a ich farba je často výsledkom použitia nie vždy prírodných, zdravých a bezpečných farbív.

- Advertisement -

Čo spôsobuje vysoký krvný tlak?

genetická predispozícia,
nadváha a obezita,
nadmerná konzumácia soli a alkoholu,
fajčenie,
sedavý spôsob života,
nekontrolovaná úzkosť

Aké sú príznaky hypertenzie?

často lokalizované bolesti hlavy v oblasti krku sprevádzané únavou,
závraty,
zvonenie v ušiach,
búšenie srdca,
opakované krvácanie z nosa,
ospalosť
znecitlivenie alebo brnenie nôh alebo rúk

Ako kontrolovať krvný tlak?

Udržujte si zdravú telesnú hmotnosť,
dávajte si pozor na slané jedlá,
jesť ryby 2 – 3-krát týždenne
jedzte ovocie a zeleninu bohaté na vlákninu a antioxidanty,
obmedzte príjem tukov
obmedzte príjem alkoholu (vzdajte sa alkoholu),
venujte aspoň 20 minút denne fyzickej aktivite,
vyhýbajte sa ťažkému silovému tréningu,
prestaňte fajčiť
dávajte si pozor na chronický stres,
predovšetkým sa riaďte radami svojho lekára.

- Advertisement -
Miška Dobráková
Miška Dobráková
Ahoj som Miška a milujem varenie a super nápady. Som rada, že môžem písať pre portál NápadyaRady.sk Určite si prečítajte ďalšie zaujímavé články.

Súvisiace články

Najčítanejšie články