Rozprávkové kysnuté koláčiky s ovocím a krémom. Deti si pýtajú dvojitu dávku také sú dobré

- Advertisement -

Tieto nadýchané a jemné koláčiky s ovocnou náplňou a smotanovým krémom si zamilujú deti aj dospelí.

Super Ingrediencie na cesto:

  • 150 ml mlieka alebo vody
  • 7 g sušeného droždia (alebo 21 g čerstvého)
  • 2 vajcia
  • 80 g cukru
  • štipka soli
  • vanilka podľa chuti
  • 60 g masla
  • približne 470 g hladkej múky

Ingrediencie na ovocnú náplň:

  • 350 g ovocia alebo bobúľ
  • 100 g cukru
  • 30 g škrobu
  • 40 ml vody

Ingrediencie na krém:

  • 150 g hustej smotany alebo jemného tvarohu
  • 40 g masla
  • 50 g práškového cukru
  • vanilka podľa chuti

Jasné, tu máš recept prepísaný do plynulého textu – bez bodov, ale prehľadne:


Rozprávkové kysnuté koláčiky s ovocím a krémom

Tieto jemné, nadýchané koláčiky si zamilujú všetci – deti aj dospelí. Skvelé cesto, ovocná plnka a krémová poleva z nich robia lahodnú pochúťku, ktorú si budete chcieť dopriať každý týždeň.

- Advertisement -

Na prípravu cesta si najskôr zohrej mierne mlieko (alebo vodu) a rozpusti v ňom droždie spolu s cukrom a vanilkou.

Pridaj vajcia, štipku soli a mäkké maslo, všetko dobre premiešaj. Potom postupne prisypávaj preosiatu múku a mies, kým nezískaš mäkké, hladké a pružné cesto. Misku prikry a nechaj cesto na teplom mieste kysnúť približne hodinu.

Počas kysnutia si priprav ovocnú náplň. Ovocie (môžeš použiť čerstvé aj mrazené) daj variť s cukrom, kým nezačne pustiť šťavu a jemne vrieť. Medzitým si rozmiešaj škrob vo vode, pridaj ho k ovociu a krátko povar, kým zmes zhustne. Odstav a nechaj vychladnúť.

Krém si priprav zmiešaním mäkkého masla s hustou smotanou (alebo jemným tvarohom), práškovým cukrom a vanilkou. Všetko spolu vymiešaj do hladkej a nadýchanej hmoty.

- Advertisement -

Keď je cesto vykysnuté, rozvaľkaj ho na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika. Na celý povrch rovnomerne rozotri ovocnú náplň a zroluj ho do pevnej rolády.

Následne ju nakrájaj na rovnaké kúsky a ulož ich na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby medzi nimi bol priestor. Prikry ich a nechaj ešte približne 20 minút podkysnúť.

Plech vlož do predhriatej rúry a peč pri 180 °C asi 20 minút, kým koláčiky nezískajú zlatistý nádych. Po upečení ich nechaj trochu vychladnúť a ešte teplé potri pripraveným krémom.

- Advertisement -

Výsledok bude úžasne nadýchaný, voňavý a chuťovo vyvážený. Tieto koláčiky sú ideálne ku káve, na nedeľné popoludnie alebo ako sladké potešenie pre celú rodinu.

- Advertisement -
Miška Dobráková
Miška Dobráková
Ahoj som Miška a milujem varenie a super nápady. Som rada, že môžem písať pre portál NápadyaRady.sk Určite si prečítajte ďalšie zaujímavé články.

Súvisiace články

Najčítanejšie články